JESTIVA POVIJEST ČOVJEČANSTVA
O knjizi JESTIVA POVIJEST ČOVJEČANSTVA
Tom Standage servira povijest svijeta po sasvim novoj recepturi. Hrana, osim što nas doslovno pokreće od pretpovijesti, historijski je čimbenik, počesto posve nevidljiv, utkan u tkivo današnjih društava. No, potreba za hranom nije se uvijek olako upražnjavala - ponekad je hrana bitno definirala kako jestivi tako i nejestivi dio svakodnevice, a ponekad je duh vremena (s naglaskom na, u takvim pitanjima uvijek prisutnim, predrasudama) uređivao definiciju jestivog. Tamo gdje naviknuti i užurbani um bez puno umovanja blaguje i opskrbljuje se - u kuhinji, za stolom, na policama trgovina - Standage bocka istražujući i servira priču. Rezultat je velika priča slagana iz manjih povijesnih epizoda - priča kroz koju ćemo još jednom proći povijest čovječanstva i sagledati je iz perspektive prehranjivanja i hrane, kao u pravilu presudnih i prešutnih čimbenika, na način na koji to, i pored ispričanih povijesti nacionalnih kuhinja te pojedinih namirnica, još nismo radili.
Zadivljujuća povijest uloge hrane u uzrokovanju, omogućavanju i utjecanju na uzastopne promjene ljudskih društava. Ovo je izvanredna i dobro ispričana priča, krajnje zanemarena dimenzija historije. — Financial Times
Povijest u koju možeš zagristi. — Los Angeles Times
Standage uspijeva naglasiti ključnu ulogu koju hrana i dalje ima u našim životima. Tisuće godina unatrag, izum zemljoradnje oblikovao je rana društva. Danas nas hrana povezuje s globalnim raspravama o trgovini i okolišu. — Washington Post
Standage piše s razumijevanjem i glatko barata anegdotama i opisima... njegov prikaz prijelaza s lovačko-sakupljačkog na sjedilački i zemljoradnički način života remek djelo je sažimanja i tumačenja. —The Guardian
Tom Standage urednik je poslovnih tema u Economistu, a osim Povijesti svijeta u šest čaša i Jestive povijesti čovječanstva, autor je knjiga The Victorian Internet, prema kojoj je snimljen i dokumentarne, te The Turk. Pisao je o znanosti i tehnologiji u brojnim časopisima, medu kojima su Wired, Guardian, Daily Tetegraph i New Vork Times. Živi u Londonu.